A Göcseji Aratónapok hagyománya

 

Kiss Mihály, a rendezvény kitalálója

Nova község 1987. óta szervezi meg minden nyáron a Zala megyei kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt, aratási étel- és italbemutatóval egybekötve.

A település akkori vezetői, Kiss Mihály, Nova népművelőjének ötlete nyomán, nagy lelkesedéssel, hagyományteremtő szándékkal fogtak hozzá az első verseny megszervezéséhez. Azóta is, évről évre nagy sikerrel került megrendezésre a program, megmozgatva általa számos időst és fiatalt. A modern gépi technológiának köszönhetően az idősebbeknek már csak nosztalgia a kézi aratás, a fiataloknak viszont annál nagyobb kuriózum.

 

A hagyományokat követve, kis- és nagybandák foglalják el parcelláikat, elöl a kaszás, majd a marokszedő és a kötélvető, kötöző.

A munka végeztével a 21 kévéből összerakott kereszt tövében pedig megterítenek az ebédhez. Hozzáértő szakemberek értékelik a munkát, nézik a tarló magasságot, a kéve szorosságát, egyenletességét, s hogy a kiterített étkek mennyire követik a hagyományokat, mennyire finomak, s mennyire választékos a terítés. A versenyzőket elkísérő, hagyományőrző csoportok pedig népdalokkal buzdítják  az aratókat.
 

Ebéd után a hagyományőrző együttesek szórakoztatják a nagyérdemű közönséget a sportpályán felállított rendezvénysátor színpadán.

A több évtizede tartó rendezvény elsődleges célja a hagyományápolás, a falusi élet egy szeletének megismertetése, továbbörökítése, a népi kultúrának e vidékre nagyon jellemző értékőrzése.

2005-től egész hétvégét kitöltő programsorozattá bővítettük rendezvényünket, Göcseji Aratónapok  néven. A „munka” mellett gondoltunk a szórakozásra, sportolási lehetőségre, a szabadidő hasznos és kellemes eltöltésére. Hogy minden korosztály találjon kedvére való időtöltést magának, sportversenyekkel, főzőversennyel, kézműves foglalkozásokkal, vásárral, különböző bemutatókkal, előadókkal színesítjük a napot.

Nova Község Önkormányzata nevében nagyon sok szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket a Göcseji Aratónapok programjain! Látogassanak el a Zala Megyei Novára, Göcsej szívébe! A gyönyörű vidéken, erdők, dombok közt elterülő községben megtalálják a felüdülést és a kikapcsolódást, a hangulatos, kellemes szórakozást.

                                         

 
 
 
 

Támogatóink:

 

Nova Község

Önkormányzata

Zala Megyei Közgyűlés

Horváth Attila

mezőgazdasági vállalkozó, Nova